keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Lapset lentokoneessa

Tuli tänään tämä aihe mieleen kun luin Matkaopas-Terhin "kolumnia", jossa hän toi esiin lentokoneessa villinä pitkin käytäviä juoksevat lapset. Toki hän toi esiin myös alkoholia liikaa nauttivat aikuiset. Nämä kun ovat ne kaksi eniten kanssamatkustajissa ärsyttävää ryhmää. Aiheena lapset lentokoneessa jakaa mielipiteet lähinnä voimakkaasti kahtia. Yleensä niin, että toiset ovat sitä mieltä että lapset ovat ärsyttävää matkaseuraa ja toiset ovat sitä mieltä että jos haluaa matkustaa niin sitten pitää hyväksyä se tosiasia että lentokoneessa on lapsia jotka eivät osaa käyttäytyä. Hiljaiset ja kiltit lapset kun ketään harvoin ärsyttävät.

Olen itse lentänyt kohtalaisen paljon, joten kokemusta asiasta riittää. Tosin ilman omia lapsia. Viime vuosina olen lentänyt vain reittilennoilla mutta kokemusta on myös lomalennoilta. Reittilennoilla en ole koskaan kokenut ongelmia humalaisista ihmisistä mutta lapsista kylläkin. Ymmärrän kyllä, että lapsi itkee esimerkiksi nousun ja laskun yhteydessä. Mutta en ymmärrä miksi lapsi saa roikkua edessä istujan tuolissa ja potkia sitä. On sitä kerran jos toisenkin tullut myös mehut niskaan.  Ja kivaahan se vain on sillon kun matkaa kokonaisuudessaan on jäljellä sellaiset 30 tuntia? Todella harvoin suomalaiset vanhemmat näissä tilantessa komentavat lapsiaan tai pyytävät anteeksi. Tätä en ymmärrä matkustamisessa. Jos aikuinen ihminen potkii toisen tuolia tahallaan niin tuskin kukaan tätä henkilöä kovin terveenä pitää? Tai suhtautuu siihen niin, että "hieno juttu Erkkipetteri, potki vain"? Miksi lapsella tulisi olla tässä tilanteessa eri säännöt kuin aikuisella?  Ja jos se penkin potkiminen on joku lapsen perusoikeus, niin miksi ihmeessä kaikki lapset eivät sitä kuitenkaan harrasta?

Ja vaikka lapsella olisi kuinka vapaa kasvatus tahansa, niin tavalla tai toisella on lapsille opetettava tietyt säännöt joiden mukaan toimitaan julkisilla paikoilla muiden ihmisten läsnäollessa. Ja jos itse ei saa omaa lastaan kuriin tai ei ymmärrä edes sitä yrittää, on turha suuttua jos ulkopuolinen huomauttaa asiasta. Tällöin on syytä  mennä myös itseensä. Mielestäni kun se ei ole lapsen, vaan vanhemman vika jos lapsi ei osaa käyttäytyä. Ja jos lapsella on jonkinlainen sairaus joka estää normaalin käyttäytymisen ja pakottaa ulkopuolisten ihmisten terrorisointiin, niin on varmasti syytä miettiä onko tälläisen lapsen kanssa syytä lähteä lentokoneeseen? Eihän kaikki aikuisetkaan ole lentokelpoisia sairauksiensa vuoksi.

Anna-lehdessä oli kolumni, jossa kirjoittaja oli närkästynyt siitä että joku oli ehdottanut että lapset tulisi sijoittaa samaan koneen osaan keskenään etenkin lomalennoilla. Kirjoittaja oli sitä mieltä että jos tämä hyväksytään niin seuraavaksi lapset laitetaan ruumaan. En ymmärrä mitä haittaa siitä olisi lapsiperheille (jos he kerran vilpittömästi kaikki ovat sitä mieltä että lapset lentokoneessa eivät häiritse) että heidät sijoitettaisiin samaan koneen osaan? Vai pelottiko kirjoittajaa se että sitten on suurempi riski sille että myös omaa penkkiä potkii joku pikku Erkkipetteri?

Jos humalainen riehuu koneessa niin paljon että hän on häiriöksi muille,  tähän asiaan puututaan ja esimerkiksi humalaisia ei aina päästetä lennolle jos he jo terminaalissa ovat kaatokännissä. Mutta jos jo terminaalissa herää epäily, että lapsi ei osaa käyttäytyä koska vanhemmat eivät häntä ole opettaneet tavoille, niin lasta ei kuitenkaan käsittääkseni voida estää lentämästä? Tai varmasti voitaisiin, mutta mikä loppumaton äitien nettitaisto ja lööppikirjoittelu siitä alkaisi? Voisin vain kuvitella vauva.fi keskustelupalstan sen jälkeen...

Yhteenvetona todettakoon että humalaisia voi pääasiassa välttää matkustaessaan suuntaamalla reittilennoille, lapsia ei. Itsellänikin on kohta edessä ensimmäinen lentomatka lapsen kanssa. Aloitamme harjoittelun kuitenkin lyhyellä lennolla ja voin kyllä luvata jo nyt sen, että meidän lapsi ei lentokoneessa potki teidän penkkiä. Edes sitten kun on siihen fyysisesti kykenevä. Toivoisin että muutkin vanhemmat kiinnittäisivät huomiota lastensa käyttäytymiseen ja siihen, häiritseekö se muita matkustajia. Mielestäni kaikille matkustajille tulee turvata lentorauha ja jos lastaan ei saa opetettua käyttäytymään joko vakaumuksellisista tai korvienvälisistä syistä, niin sitten on suotavaa välttää matkustamista tai jatkossa suostua lapsipaikkoihin, jos koneisiin tulee. Itse olen kyllä valmis menemään lapsipaikalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti