maanantai 18. helmikuuta 2013

Raskaushimoja ja painonnousua.

Olen kuullut huhuja siitä, että raskaana tulee kaikenlaisia intohimoja ja päätyy syömään mitä ihmeellisempiä asioita. Itselläni on ollut kohta kahdeksan kuukauden ajan yököttävä olotila eikä mitään ruokaa ole tehnyt mieli sen enempää kuin muulloinkaan, lähinnä päinvastoin. Ja tuolla muulloinkaan viittauksella tarkoitan sitä, että kyllähän niitä mielihaluja tulee vaikka ei ole raskaaana. Eri asia on sitten vain se että toteuttaako niitä. 

Raskauden alussa ostin muutaman raskauskirjan ja ensimmäistä lukiessani sattui silmiini kappale jossa puhuttiin painon noususta raskausaikana. Siinä viiden lapsen äiti kertoi, kuinka hänen painonsa oli noussut jokaisessa raskaudessa 30 kiloa. Ja kertoi, että tämä on täysin hyväksyttävää. Hän kuvaili myös raskausajan aamupalaansa, joka oli ollut kahdeksan siivua paahtoleipää maapähkinävoilla ja hillolla. Hän kertoi myös, että hänen ystävänsä paino oli noussut 15 kiloa ensimmäisen kolmanneksen aikana ja sekin on ihan normaalia. Sen kirjan lukeminen loppui siihen. Ymmärrän kyllä että kirjoituksen tarkoituksena oli etteivät tulevat äidit murehtisi painoasioistaan raskausaikana mutta 30 kilon painonnousu raskaudessa ei todellakaan ole hyväksi lapselle eikä äidille, eikä myöskään ruokavalio joka näemmä koostuu aivan liian suuresta määrästä hiilihydraatteja. 15 kilon painon nousulle ensimmäisen kolmanneksen aikana ei myöskään ole mitään fysiologista selitystä. Muuta kuin se, että raskaana oleva antaa itselleen luvan syödä mitä haluaa ja kuinka paljon vain. Tälläinen painonnousu ei kuulu millään tavoin normaaliin, terveeseen raskauteen. 

Ehkä se on siis ollut myös onni, että on koko ajan huono olo. Paino on noussut sopivasti eikä liikakiloja ole kertynyt. Toisaalta liikkuminen on vähentynyt kun koko ajan oksettaa. Ei siinä paljon huvita lenkille lähteä ja näin ollen lähestyvä synnytys pelottaa koko ajan enemmän kun tietää kuinka huonossa kunnossa on. Ei tässä mitään maratonia ole tarve lähteä juoksemaan mutta olisi kiva kun jaksaisi kävellä 100 metriä reippaasti hengästymättä. Sitten jaksaisi varmasti ponnistaakin paremmin kun sen aika tulee. 

Olen myös keskustelupalstoilla törmännyt keskusteluihin painonnoususta raskausaikana. Yhdessä todettiin, että koska keinotekoiset makeutusaineet ovat kiellettyä (osa on) raskausaikana niin kirjoittaja on sitten antanut itselleen luvan syödä täyskermaisia ja sokeroitua jugurtteja ja oli tästä kovin innoissaan. En ymmärrä tätä lähestymistapaa. Toki keinotekoiset aineet ovat lapselle haitaksi mutta niin on myös ylenmääräinen sokerin ja rasvan syönti. Raskaus ei ole mikään tekosyy syödä huonosti ja kaikkea mitä tekee mieli, päinvastoin! Raskaus on se hetki elämässä kun viimeistään pitäisi alkaa syödä terveellisesti ja pitäytyä terveissä ruokatavoissa että lapsikin oppii ne kun kasvaa. 

Tälläisiä ruokia on raskausaikana tehnyt mieli. 

En ole itsekään ollut mitenkään täydellisen ruokavalion noudattaja raskausaikanani enkä ennen sitä. Mutta nyt onneksi minun on tehnyt mieli lähinnä raikkaita ja kevyitä ruokia. Mäkkärissä en ole kyennyt käymään moneen kuukauteen koska rasvainen ruoka aiheuttaa pahaa oloa. Ehkä se on siis hyvä paasata mutta vaikka oloni olisi ollut parempi olisin pyrkinyt syömään mahdollisimman terveellisesti, lapseni parasta ajatellen. 

Ennen vanhaan todettiin, että kun on raskaana, pitää syödä kahden edestä. Se oli aikaa ennen roskaruokaa ja metrien pituisia karkkihyllyjä. Nyt todetaan että syö yhden, liiku kahden edestä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti